Cand juniorul incepe sa descopere noi gusturi ora de masa se transforma in ora de distractie pentru el, si momente de chin, pentru tine. Uite cateva trucuri si sfaturi care iti sunt de folos in aceasta perioada.
Pe masura ce bebelusul creste, ora de masa capata alte semnificatii – nu este numai un moment in care ne hranim, ci si un prilej de distractie si interactiune sociala cu mami sau adultii prezenti. Pe de alta parte, incepe exprimarea preferintelor pentru anumite meniuri si este posibil sa te lovesti de refuzul celui mic de a gusta anumite alimente.
Uite ce te ajuta sa depasesti problemele la masa in aceasta perioada:
- Stabileste un program de masa – orarul de masa trebuie sa tina cont de orele lui de somn. Atunci cand este obosit, va tinde sa faca mofturi la masa.
- Ofera-i 3 mese principale si 2-3 mici gustari (fara zahar adaugat) intre mese, de-a lungul zilei. Betisoare din legume sau fructe cu sos de iaurt sau un smoothie cu fructe, biscuitei cu ovaz si fructe confiate (fara zahar) ii vor placea mult.
- Scoate-i biberonul din program – nu-i mai dea sa bea lapte sau ceai din biberon.
- Pune-i portii mici si ai grija ca alimentele sa nu se atinga. Cei mai multi dintre juniori au o problema reala cu acest lucru si refuza sa se atinga de mancarea ”murdarita”.
Mancarea deco
Gustarile haioase sunt de folos, dar atentie, unii copii refuza sa manance orice are fata/ochi. Mai toti reactioneaza bine la forme de animale sau la litere cifre, barcute, avionase etc. Poti face din alimentele din farfurie un adevarat tablou – buchetele de broccoli pot fi copacei, piureul poate fi un norisor, iar un sos poate deveni un lac sau o mare.
Ce mai este de folos
Implica-l pe cel mic in prepararea mesei – de la mersul impreuna la cumparaturi, pana la pregatirea propriu-zisa, implica-l si pe el, pe masura posibilitatilor lui, desigur.
Lasa-l sa aleaga din raft ce doreste, sa spele fructele sau legumele. Riscul de a refuza mancarea este mai mic atunci cand a partipat la pregatirea mesei.
Fii creativa – daca refuza anumite legume sau fructe, le poti ”ascunde” in piureuri, shake-uri sau sucuri de tip smothie. Daca legumele respective sunt putin amarui, pot indulci bauturile cu putina miere (daca cel mic a implinit 2 ani) sau cu cateva fructe confiate – caise sau stafide, care sunt bogate in fier si vitamina C.
Mancati macar o data pe zi masa in familie. Este important ca cel mic sa faca o asociere placuta cu ora mesei. Altfel, intelege ca un copil are lucruri mai importante de facut, ca joaca, de exemplu, si ca orice il intrerupe din activitatile care ii plac va fi respins.
Cand cel mic face mofturi la masa, o face uneori si pentru a-si incerca puterile, pentru a vedea care sunt limitele si cat de ferma esti pe pozitii. Nu ceda si nu ii da oportunitatea sa foloseasca ora de masa pentru a te santaja. Nu doreste sa manance? Foarte bine! Dar peste 10 minute, cand va dori el sa manance, il vei anunta ca mai are de asteptat pana la masa urmatoare.