In anotimpul rece mii de virusi isi fac aparitia pe tot ceea ce ne inconjoara. De aceea, hainutele, alimentele, dar si jucariile copiilor vor fi invadate de aceste bacterii daunatoare si transmisibile de gripa sau raceala.
Pentru ca micutul sa nu poata fi afectat de raceala sau gripa iarna este indicat sa incerci sa il feresti cat mai mult sa stea in preajma altor bolnavi. Stim cu totii cat este de contagioasa gripa si de aceea este indicat sa il feresti cat mai mult de contactul cu persoanele bolnave. De aceea, este indicat sa incerci sa il inveti pe cel mic sa se spele pe maini imediat ce a intrat in contact cu cei infectati de un asemenea virus sau de indata ce a folosit aceleasi obiecte pe care bolnavul a pus mana ulterior.
Daca copilul stranuta sau tuseste incearca sa il inveti sa duca mana la gura si sa se fereasca de ceilalti pentru a nu raspandi microbii. De aceea, este indicat sa foloseasca batista sau servetelul pe care sa le arunce la cos dupa fiecare folosire.
Atunci cand cel mic este bolnav este indicat sa incerci sa arunci periuta pe care a folosit-o imediat ce se va face bine. Daca vei tine periutele de dinti in acelasi loc riscul de transmitere a microbilor este mult mai ridicat decat ne imaginam. De aceea, medicii pot recomanda inlocuirea periutelor la o luna dupa prima folosire. Vesela celui mic va trebui sa fie destul de bine igienizata imediat dupa folosire, dar si inainte de masa. Nu trebuie sa uitam ca bucataria nu este cel mai sigur loc si de aceea microbii isi fac aparitia necontenit. Incearca sa speli lingurta si farfuriile din care mananca cu detergent de vase, fara insa a te atinge de buretele de bucatarie, purtator a milioane de microbi.
Hainele bebelusului vor trebui spalate cu detergent special pentru dezinfectare, iar tesaturile acestora vor trebui alese de catre tine in asa fel incat sa poata fi spalate la temperaturi destul de ridicate. O temperatura prea joasa de spalare sau un detergent prea slab vor lasa hainele impregnate de aceeasi serie numeroasa de microbi, ceea ce il va afecta pe cel mic.
Pentru a-l feri de imbolnavire mai ales pe parcursul anotimpului rece este indicat sa incerci sa il inveti sa se spele in mod corect pe maini. De aceea, va trebui sa ii comunici cand si cum anume sa procedeze pentru ca spalatul mainilor sa isi dovedeasca eficienta. Asadar, inainte de fiecare masa, dupa ce a mers la toaleta, atunci cand ajung acasa de la scoala sau din alt loc, atunci cand se intorc de la joaca, dupa ce tusesc sau dupa ce stranuta – toate reprezinta regulile de baza ale unui spalat corect care va reduce considerabil riscul de imbolnavire.
De asemenea, daca vei incerca sa ii arati copilului cum anume va trebui sa se imbrace atunci cand pleaca afara sau la scoala, mai ales pe vremea rece, va putea fi ajutat sa nu raceasca. De aceea, daca va cunoaste cand anume sa se imbrace mai gros, cand sa foloseasca manusile sau caciula va sti cum anume sa se asigure in fata frigului de afara.