In momentul in care copilul se agita foarte tare si este nervos, probabil ca nici nu te gandesti ca o imbratisare ar putea calma lucrurile. Ne referim la o imbratisare ferma, puternica care sa nu fie insotita de cuvinte.
Imbratisarile le dau copiilor siguranta de care au nevoie si ii fac sa inteleaga ca tii la ei, chiar si daca nu esti de acord cu comportamentul lor. Cateodata au nevoie de un spatiu de siguranta in care sa refuleze.
De obicei la baza tantrumurilor stau aproape de fiecare data oboseala si foamea, iar parintii nu reusesc de fiecare data sa intealaga de ce se intampla ca cei mici sa experimenteze stari nervoase. Sfatul specialistilor este sa incerci ca cel mic sa fie hranit la timp, sa nu ii fie sete si sa doarma atunci cand are nevoie.
Gandeste-te cat de morocanoasa esti si tu cand nu reusesti sa te odihnesti suficient sau cand nu te hranesti la timp. In ceea ce-i priveste pe copii, care au nevoie mult mai mare de somn si hrana pentru a se dezvolta, efectul este amplificat de zece ori.
Anumite situatii ii pun pe cei mici la incercare, precum faptul de a sta linistiti in biserica sau la masa, la un restaurant. Este bine ca atunci cand ii ceri celui mic ceva, sa ii si dai ceva la schimb. In drum spre restaurant ii poti spune: „Mihai, mami te roaga sa stai cuminte in seara aceasta si sa papi toata cina. Stiu ca poti face asta! Si daca vei fi ascultator, cand ajungem acasa, te voi lasa sa te joci pe calculator.”
Acest tip de „mita” este in regula atata vreme cat jocul este facut dupa termenii tai si stabilit dinainte, nu in timpul crizei de nervi a copilului. Daca micutul tau isi pierde cumpatul, aminteste-i subtil despre promisiunea facuta. Este uimitor modul prin care cei mici pot fi readusi pe linia de plutire.
sursa foto: www.yummymummyclub.ca