In primele luni de viata, bebelusul tau este mai predispus riscului de imbolnaviri. Chiar daca anticorpii din laptele matern il protejeaza, totusi sistemul imunitar al bebelusului este imatur. Multe dintre boli ar putea fi prevenite cu ajutorul unor mai riguroase reguli de igiena si stil de viata. Uite ce te ajuta sa previi imbolnavirile.
Spala-te (des) pe maini
O regula elementara de igiena este mai de folos decat ai crede si protejeaza bebelusul de o multime de bacterii si alti microbi. Spala-te pe maini de fiecare data cand pregatesti mancarea bebelusului, ii schimbi scutecul, intri in casa dupa plimbarea in parc sau te-ai incheiat la pantofi si te pregatesti sa-l iei pe cel mic in brate. Regulile se aplica pentru oricine vine in contact cu bebelusul, indiferent de gradul de rudenie.
Dragaleste-l, dar igienic
Foarte multi parinti au prostul obicei de a pupa bebelusul de gura. Nu realizeaza insa ca odata cu afectiunea transferata celui mic, ii transmit si o multime de bacterii sau virusuri de care altfel ar fi ferit.
Sterilizeaza
O gluma printre parinti spune ca la primul copil sterilizezi tot pana la un an, la al doilea, pana la 6 luni, iar la al treilea, daca i-a cazut suzeta pe jos o scuturi putin si i-o dai din nou. Inspirata din realitate, practica nu este una sanatoasa. La fel cum si obiceiul mamelor de a baga ele insele suzeta in gura inainte de a i-o da copilului este periculos.
Fereste-l de bolnavi
Bebelusul nu trebuie sa intre in contact cu copii sau adulti care au diaree, episoade de voma, febra sau dificultati in respiratie, tusesc sau prezinta diferite eruptii cutanate. Bolile copilariei sunt foarte periculoase pentru nou-nascuti si bebelusi, mai ales ca acestea pot fi contagioase inca inainte de manifestarea simptomelor. Daca aveti doi copii, iar cel mare este in colectivitate, ar fi bine ca la primul semn de boala sa nu fie lasat in preajma bebelusului. Si bonele, bunicii sau invitatii trebuie tinuti departe in cazul in care sunt bolnavi. Fara suparare, sanatatea bebelusului este mai importanta.
Ce mai poti face
- In primele 3 luni de viata stai departe de toate locurile publice aglomerate. Bebelusul nu are ce cauta la mall sau in alte spatii inchise si aglomerate.
- Daca ai aceasta posibilitate, este de preferat sa chemi pediatrul acasa sau sa mergi in cabinetul particular al unui pediatru, dupa ce ai facut in prealabil o programare, pentru a evita sa stai la un loc cu alti bebelusi care pot fi bolnaviori.
- Spala bine si dezinfecteaza jucariile bebelusului. Evita-le pe cele pufoase, din plus, care atrag foarte multi microbi si acarieni si pot induce bebelusului alergii si dificultati respiratorii.
- Cand prepari mancarea celui mic acasa, daca pasezi fructe si legume proaspete, spala-le cu grija si de preferat, clateste-le sub jet de apa plata, inainte de a incepe prepararea piureurilor.
- Ai grija de tine – cea mai buna cale de preventie a bolilor unui bebelus este ca mami si tati, precum si toti cei care intra in contact cu cel mic sa aiba o stare buna de sanatate. Ai grija de tine, mergi regulat la medic, fa-ti analizele, urmeaza tratamentele prescrise si adopta un stil de viata cat mai sanatos, din care sa nu faca parte fumatul, consumul de meniuri junk food si sedentarismul.