51% dintre salamurile feliate contin in 100 grame produs peste 76% din cantitatea de sare recomandata zilnic unui adult de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Studiul privind calitatea salamului feliat face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”. Prin aceasta campanie, Asociatia Pro Consumatori (APC) isi doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma in privinta unor produse alimentare bogate in sare, zahar, grasimi si aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 51 tipuri de salam feliat, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestor produse si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de salam fabricate/distribuite de catre: Angst, Meda, Agricola, Reinert, DiaVist, Pick Ungaria, Ifantis, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodies Meat Production, Billa, Prodprosper, Profi, Intercarn, Pikok, Espina/Spania, Kemper Germania, Kamarko/Germania si Espana Bonita/Spania.
Salamul, pe lânga folosirea ca mezel foarte potrivit pentru o gustare frugala rece, sau chiar ca masa intermediara, este aproape nelipsit din prepararea pizzei si a altor preparate calde sau reci. Data fiind raspândirea sa larga in consumul cotidian in orice parte a lumii, salamul are o piata viguroasa si, cu toate avertizarile privind riscurile pe care le presupune consumul exagerat de salam si mezeluri in general pentru sanatatea consumatorilor, nu sunt semne ca piata sa ar cunoaste un declin.
Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC, coordonata de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea studiului s-au avut in vedere urmatoarele obiective:
1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestor produse pentru prezentarea unor puncte de vedere;
2. Analiza continutului de sare din acest tip de produs si impactul acesteia asupra bolilor cardiovasculare.
3. Analiza informatiilor nutritionale in cazul sortimentelor de parizer analizate.
4. Identificarea substantelor chimice si a aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestui tip de produs care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung.
1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestor produse pentru prezentarea unor puncte de vedere
La fabricarea sortimentelor de salamuri feliate analizate s-au folosit urmatoarele ingrediente: pulpa de porc, carne de porc, gusa de porc fara sorici, carne de vita, sorici, slanina, apa, sare, amidon din cartofi, hidrolizat proteic vegetal din soia, proteina vegetala din soia, amestec de condimente, extracte din amestec de condimente, glucoza, fructoza, zahar, cultura starter, boia de ardei, lactoza, dextrina, proteine din lapte, fibre vegetale din morcov, proteina animala din porc, transglutaminaza, gelatina, boia de ardei iute, ardei gras, ceapa, usturoi, acid acetic, extract de drojdie, grasime de pui, maltodextrina, culturi de maturare, aroma vita, emulsie de sorici, fum lichid si sfecla rosie.
La 75% dintre salamurile feliate producatorii nu declara cantitatea de carne din 100 grame produs.
Top 10 mezeluri feliate dupa continutul de carne
1. Salam de Sibiu (Kaufland Classic) – 100 grame produs finit (salam) se obtin din 123 grame carne de porc si 37 grame slanina;
2. Salam Parmesali (Reinert) – 100 grame de produs finit se obtin din 121 grame carne de porc;
3. Salam ardelenesc Pikok (Reinert) – 100 grame de produs finit se obtin din 120 grame carne de porc;
4. Salam clasic Linessa (Kemper Germania) – 100 grame de produs finit se obtin din 118 grame carne de porc;
5. Salam de porc (Intercarn) – 100 grame de produs finit se obtin din 113 grame carne de porc;
6. Salam de porc Espana Bonita (Spania) – 100 grame de produs finit se obtin din 108 grame carne de porc;
7. Salam de curcan Victoria (Zimbo) – 91 % carne de curcan;
8. Salam de porc Victoria (Kaufland Classic) – 45% pulpa de porc si 38% carne de porc;
9. Salam de porc Victoria (Caroli) – 51% pulpa de porc si 29% carne de porc;
10. Salam de porc Victoria (Baroni Goodies) – 47% pulpa de porc si 33% carne de porc;
2. Analiza continutului de sare din acest tip de produs si impactul acesteia asupra bolilor cardiovasculare.
Continutul de sare per 100 grame salam feliat variaza intre 1,7 grame si 6 grame.
Top 10 cele mai sarate salamuri feliate
1. Salam de Sibiu (Cora) – 6 grame sare/100 grame produs;
2. Salam banatean (Carrefour), salam de Sibiu (Billa), salam banatean (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Auchan) – 5,5 grame sare/100 grame produs;
3. Salam de iarna (Angst) – 5,1 grame sare/100 grame produs;
4. Salam trapez (Reinert) – 5 grame sare/100 grame produs;
5. Salam nobil (Carrefour) – 4,6 grame sare/100 grame produs;
6. Salam Salsihan (Espana Bonita) – 4,5 grame sare/100 grame produs;
7. Salam chorizo (Espina) – 4,3 grame/100 grame produs;
8. Salam Sinaia (Profi) – 4,2 grame sare/100 grame produs;
9. Salam chorizo (Agricola), salam Sinaia (Agicola), Sporul casei (Reinert), salam ardelenesc (Reinert), salam Parmesali (Reinert), salam chorizo (Billa), salam cu invelis de ceapa si usturoi (Lidl), salam student (Pick), salam nemtean (Prodprosper), salam clasic Linessa – 4 grame sare/100 grame produs;
10. Salam Sinaia (Cris Tim) – 3,8 grame sare/100 grame de produs.
51% dintre salamurile feliate contin in 100 grame produs peste 76% din cantitatea de sare recomandata zilnic de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Persoanele care consuma o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguina mai mare si un risc crescut de hipertensiune arteriala. Consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa provocata de sare: insuficienta cardiaca, hipertrofia ventriculara stânga, afectiuni ale rinichilor si litiaza renala, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoza etc.
3. Analiza informatiilor nutritionale in cazul sortimentelor de salam analizate.
Salamul feliat este un produs cu un continut ridicat de grasimi, acesta variaza de la 7,9 grame pâna la 50 grame din 100 grame produs.
Top 10 salamuri feliate dupa cantitatea de grasimi declarata de producator
1. Salam banatean (Carrefour), salam banatean (Reinert) – 50 grame;
2. Salam chorizo (Agricola) – 45 grame;
3. Salam tapas (Caroli) – 44 grame;
4. Salam ardelenesc (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam Palaciego (Caroli), salam de Sibiu (Kaufland), salam student (Pick), salam de Sibiu (Cora) – 43 grame;
5. Salam cu boia dulce (Pikok), salam cu invelis de ceapa si usturoi (Lidl) – 42 grame;
6. Salam Sinaia (Agricola) – 41 grame;
7. Salam de iarna (Angst) – 39,9 grame;
8. Salam Sinaia (Profi) – 38 grame;
9. Salam de Sibiu (Auchan), salam de Sibiu (Reinert) – 36 grame;
10. Salam pontic ( Cris Tim) – 35,55 grame.
51% dintre salamurile feliate contin in 100 grame produs intre 30 si 50 grame de grasimi.
Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si sân.
40% dintre salamurile feliate contin in 100 grame produs intre 13,1 grame si 20 grame de acizi grasi saturati.
Top 10 salamuri feliate dupa continutul de acizi grasi saturati
1. Salam banatean (Carrefour), salam nobil (Carrefour), salam banatean (Reinert) – 20 grame acizi grasi saturati;
2. Salam de Sibiu (Cora), salam student (Pick), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Reinert) – 18 grame acizi grasi saturati;
3. Salam tapas (Caroli) -16,7 grame de acizi grasi saturati;
4. Salam Palaciego (Caroli) – 16,3 grame de acizi grasi saturati;
5. Salam ardelenesc (Reinert), salam cu invelis de ceapa si usturoi (Lidl) – 16 grame de acizi grasi saturati;
6. Salam chorizo (Agricola) – 15,7 grame de acizi grasi saturati;
7. Salam Sinaia (Profi) – 15,2 grame de acizi grasi saturati
8. Salam trapez (Reinert), salam Sinaia (Agricola) – 15 grame de acizi grasi saturati;
9. Salam de iarna (Angst) – 14,7 grame de acizi grasi saturati;
10. Salam de Sibiu (Billa), Salam de Sibiu (Auchan), Salam cu boia dulce (Pikok) – 14 grame de acizi grasi saturati.
4. Identificarea substantelor chimice si a aditivilor alimentari utilizati in compozitia acestui tip de produs care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale in cazul unui consum constant si pe termen lung.
In cele 51 de produse analizate s-au identificat 26 aditivi alimentari si alte substante, dupa cum urmeaza: eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactona, dioxid de siliciu, guma konjac, guma xantan, guma guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfati de sodiu, trifosfati de sodiu, polifosfati de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aroma de fum, acid izoascorbic.
In ceea ce priveste aditivii alimentari asupra carora exista studii care arata ca acestia pot provoca probleme grave de sanatate, situatia se prezinta astfel:
63% dintre salamurile feliate sunt colorate cu carmin/cosenila. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate si distruge vitamina B12.
La 22% dintre salamurile feliate s-a folosit caragenanul ca agent de ingrosare. Caragenanul (E407) este un gelifiant. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. In UE este interzis a fi utilizat in formulele pentru bebelusi din motive de precautie.
La 96% dintre salamurile feliate s-a folosit nitritul de sodiu ca si conservant. La nivelul Uniunii Europene este permis a fi utilizat numai in amestec cu sarea intr-o proportie de 0.0625%. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.
La 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gât, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului.
„La alegerea unui tip de salam feliat trebuie sa aveti in vedere cantitatea de carne din respectivul produs si principalii nutrienti mentionati in declaratia nutritionala, respectiv cantitatea de proteine, grasimi, acizi grasi saturati si continutul de sare. Salamurile feliate figureaza pe lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor de catre Ministerul Sanatatii, deoarece au un continut de grasimi saturate mai mare de 5 grame per 100 grame produs si un continut de sare mai mare de 1,5 grame per 100 grame produs. Având in vedere continutul ridicat de sare si unii aditivi alimentari cu risc carcinogen, salamul feliat nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor si a adultilor cu sindrom metabolic si boli asociate acestuia. Totodata, verificati termenul de valabilitate, aspectul produsului si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte al APC.
Studiul complet poate fi citit aici.