Iti mai aduci aminte de copilaria ta, in care lingurita cu ulei de peste nu lipsea din alimentatia zilnica? Anii au trecut si mamicile nu se mai gandesc la acest supliment cand il aseaza pe cel mic cand il iau pe cel mic din patut . Fie din cauza gustului neplacut, fie din cauza faptului ca acum exista multe alte alternative, uleiul de peste a fost dat uitarii. Totusi… mai poate aceasta substant,a considerata miraculoasa odata, sa ajute copiii?
[imagebrowser id=1387]Fiind extrem de bogat in vitamina D (cel obtinut din ficat de cod bogat si in vitamina A), uleiul de peste este extrem de important pentru copilasii aflati in perioada de crestere. Lipsa vitaminei D, chiar in conditiile unei cantitati zilnice corecte de calciu, duce la tulburari de crestere a oaselor si a dintilor, deoarece vitamina D este necesara pentru a fixa calciul in oase. O parte din vitamina D este produsa chiar in corpul copilasului tau prin actiunea razelor de soare asupra pielii, dar ce se intampla iarna, cand vremea rece si norii ne strica planurile?
In sezonul rece mamicile apeleaza la sursele alternative de vitamina D pentru a preveni aparitia hipovitaminezei. Ficatul de cod este sursa cea mai bogata de vitamine A si D si este recomandat daca varsta puiului tau permite consumul acestuia (copilul trebuie sa aiba mai mult de 3 ani). Pe langa importanta vitaminei D pentru organism, iti spunem ca vitamina A este indispensabila vederii, dezvoltarii armonioase si ca ajuta foarte mult sistemul imunitar in lupta cu microorganismele. Prin urmare, uleiul de peste nu ar trebui scos de pe lista atunci cand vine vorba de alimentatia puiului tau.
Trebuie sa stii ca, impotriva rahitismului instalat, uleiul de peste nu poate da rezultate spectaculoare pentru ca nu se poate administra copiilor sub 3 anisori, iar lupta impotriva acestei afectiuni incepe mai devreme. Rahitismul apare cel mai adesea intre lunile a 3-a si a 6-a de viata, mai rar dupa 2 anisori, din cauza cantitatilor insuficiente de vitamina D din organism. In cazul copiilor nascuti prematur, riscul de a fi afectati de rahatism este mai mare, uneori chiar si in conditiile unui aport corect de vitamina D. Acest lucru se intampla si daca sugarul sufera de diaree cronica sau de alta stare care impiedica absorbtia vitaminelor si a calciului. In aceste cazuri, cea mai frecventa solutie este una de preventie: in ultimele luni de sarcina i se administreaza mamei calciu si vitamina D.
Chiar daca pericolul rahitismului a trecut in cazul puiului tau, copiii tot au nevoie de vitamina D pentru restul vietii. După varsta de 3 anisori poti apela la preparatele care contin ulei de peste. Acum este mult mai simplu sa-l convingi pe cel mic sa le accepte deoarece exista in comert tablete gelatinoase care contin ulei de peste, iar vestea buna este ca ele nu au gust sau miros. Poti alege intre ulei de ton, de cod sau morun (fiecare cu indicatii specifice) pentru ca astfel vei reusi sa il ajuti pe cel mic sa-si creasca imunitatea, uleiul de peste continand si foarte multi acizi grasi nesaturati care ajuta in acest sens.
Tu ai folosit pana acum uleiul de peste? Daca da, v-a ajutat?