Savantii au descoperit un dispozitiv care ar putea dubla sansele femeilor sa ramana insarcinate. Aproximativ 32% din pacientele care urmau terapii de fertilizare in vitro si optau si pentru implantarea acestui dispozitiv, reuseau sa conceapa.
Doar 13% din femeile care faceau exclusiv fertilizarea ramaneau insarcinate. 22% din pacientele cu dubla-terapie ajungeau la termen cu sarcina si nasteau, in timp ce doar 10% din cele care urmau doar FIV (fertilizare in vitro) aduceau pe lume fatul.
Noul tratament actioneaza asupra endometrului. Expertii considera ca aceasta parte a anatomiei uterine este cruciala in reusita conceperii. Ca o femeie sa ramana insarcinata, ovulul fertilizat trebuie sa se aseze in endometru. Procesul este foarte complex si include activitatea hormonilor si reglarea comportamentului citokinelor, niste substante produse de sistemul imunitar.
Procesul nu este cunoscut in totalitate si nu exista niciun remediu daca acesta nu se desfasoara conform standardelor. Cercetatorii israelieni au descoperit de curand ca, paradoxal, atunci cand endometrul este bolnav, fertilitatea femeilor creste. Acest lucru este cauzat de raspunsul organismului uman care incearca sa repare endometrul si secreta hormoni de crestere si alte substante necesare conceperii.
Noul tratament consta in implantarea unui dispozitiv numit Pipelle, in endometru. Dupa acest proces, dispozitivul se intoarce la 360 de grade, in asa fel incat sa zgarie endometrul. Pacientelor li s-au administrat analgezice cu 30 de minute inainte de operatie. In urma cercetarilor, s-a aflat ca femeile tratate astfel aveau de doua ori mai multe sanse sa ramana gravide.
“Descoperirile sunt foarte interesante. Pana acum, nu ne explicam de ce se produceau avorturi cand embrionul era perfect viabil. Interventia aceasta este simpla si, daca se dovedeste ca este si eficienta, vestile sunt foarte bune“, a declarat Sanjay Vyas, ginecolog la Southmead Hospital din Bristol.