Conform studiilor efectuate de specialistii in domeniu, aproximativ 5% dintre nou nascuti au urechile clapauge (denumite uneori si „decolate”). La 8% dintre copiii cu urechi clapauge la nastere, defectul este mostenit genetic. Se poate ca parintii sa nu considere ca este neaparat o problema, in special in primii ani de viata ai copiilor, dar odata cu trecerea anilor copiii ar putea intampina dificultati din perspectiva stimei de sine.
Rezultatele studiilor efectuate arata si ca avem de-a face cu un fenomen care afecteaza fetitele si baieteii in egala masura, urechile clapauge fiind diformitatea cel mai des intalnita la nivelul capului si al gatului. Nu au fost identificate dovezi care sa arate o legatura intre performantele mai slabe ale auzului si urechile clapauge, asa ca specialistii considera ca este exclusiv o problema de natura estetica. In cazul unora dintre copii, se poate ca aceasta problema sa apara la o singura ureche.
Ce sunt urechile clapauge si din ce cauze apar?
In limbaj de specialitate, urechile clapauge sunt denumite „deformari ale pavilionului urechii”. Chiar daca exista si parinti care nu acorda atentie acestui defect estetic, cei mai multi dintre ei se ingrijoreaza daca observa aceasta problema la copii si iau masurile necesare. Se considera ca urechile sunt clapauge (decolate) in situatia in care unghiul pe care il formeaza cu capul este de 45 de grade sau mai mare de atat, moment in care trebuie intervenit chirurgical. In unele situatii, unghiul poate sa fie chiar si de 90 de grade. In cazul in care unghiul este de doar 31 de grade, nu se impune necesitatea corectarii prin operatie.
De cele mai multe ori, cauzele care stau la baza deformarilor de la nivelul urechilor sunt congenitale (din nastere). Pe e alta parte, se poate ajunge ca o persoana sa aiba urechi clapauge ca urmare a unei accidentari sau din cauza unor lovituri. In majoritatea situatiilor, motivul este reprezentat de incorecta dezvoltare a cavitatii interioare a urechi sau de un defect al cartilagiului auricular. Cei mai multi dintre specialisti sunt de acord asupra faptului ca, daca distanta dintre ureche si partea laterala a capului este mai mare 2 cm, urechile sunt clapauge (decolate). Este foarte important ca parintii sa stie ca urechile clapauge reprezinta pur si simplu o imperfectiune de ordin fizic, ce poate sa fie corectata, nicidecum despre o boala.
Remedii pentru urechi clapauge
Din punct de vedere al metodelor de tratament, acestea sunt aceleasi atat pentru bebelusi cat si pentru persoanele adulte. Trebuie mentionat totusi ca, in cazul bebelusilor, tratamentul are efect mult mai repede. Aceasta problema estetica nu ajunge sa afecteze in vreun fel sanatatea bebelusilor, in unele situatii urechile clapauge dezvoltandu-se in perioada primelor trei luni de viata. Sunt si cazuri in care cartilajul moale al urechii bebelusului se indoaie in repetate randuri atunci cand acesta este alaptat, specialistii sfatuind parintii sa ia masuri daca unghiul dintre capul si urechile bebelusului ajunge sa depaseasca 30 de grade.
Corectoarele estetice pentru urechi
Corectoarele estetice pentru urechi reprezinta o alternativa la indemana pentru persoanele cu urechi clapauge, evitand astfel interventia chirurgicala. Datorita acestor corectoare, urechile pot sa fie mentinute intr-o pozitie corecta fara a provoca dureri. Aceste dispozitive medicale pot sa fie folosite si permanent, dar si doar atunci persoana respectiva simte nevoia. Conform studiilor care au fost efectuate in legatura cu corectoarele estetice pentru urechi, atunci cand sunt folosite la copii care au varsta cuprinsa intre trei luni si sase ani sunt foarte eficiente. La noua din zece copii, corectia este permanenta si eficienta. Desigur, este important sa va asigurati ca urmati intocmai pasii de aplicare a corectoarelor pentru ca efectul sa fie cel asteptat.
Datorita faptului ca aceste produse sunt foarte discrete, este greu sa poata fi observate atunci cand le purtati. Exista posibilitatea sa adaptati corectoarele pentru urechi in functie de activitatile pe care le desfasoara copilul, acestea fiind flexibile si permitand orice miscari. De asemenea, corectoarele pentru urechi clapauge isi pastreaza proprietatile chiar si atunci cand copilul transpira.
In functie de caracteristicile cartilajului urechii si de duritatea caestuia, se poate ca la unii copii sa fie nevoie de o perioada de timp in care sa se obisnuiasca cu purtarea corectoarelor. Pot sa apara diferente si din punct de vedere al timpului necesar pentru purtarea corectoarelor, insa de cele mai multe ori este vorba o perioada de trei pana la sapte zile. Aceste corectoare sunt usor de aplicat, iar efectele pozitive pot sa fie observate inca de la prima folosire. Corectoarele pentru urechi sunt foarte usor de aplicat si sunt eficiente atat in cazul bebelusilor, cat si al copiilor si adolescentilor, fara sa provoace dureri sau efecte secundare.
Cand se recomanda interventia chirurgicala?
In cazul in care urechile sunt proeminente, interventia chirurgicala poate fi recomandata pentru a construi sau pentru a repara urechea externa a copilului. Decizia apartine parintilor, care trebuie sa mearga cu copilul la un medic estetician, acesta urmand sa stabileasca daca interventia chirurgicala se impune si in ce conditii trebuie efectuata. Operatia nu este recomandata copiilor care au boli cronice sau boli ale organelor interne, celor cu inflamatii in zona urechilor sau celor cu afectiuni ale sangelui.