Imediat dupa nasterea bebelusului este indicat sa incerci sa iti tii copilul sub supraveghere. Atat tu, cat si medicul pediatru veti veghea la sanatatea celui mic.
De aceea, nu uita ca dupa venirea cu bebelusul acasa sa iei legatura cu un medic pediatru. In primele saptamani de viata este important ca medicul sa se ocupe de observarea clinica a micutului. In general, medicul iti va aduce la cunostinta cand si mai ales in ce consta verificarile medicale periodice. Cu toate acestea, este indicat sa incerci sa iti supraveghezi tu singura bebelusul si sa vezi orice nereguli ar aparea in sanatatea acestuia.
Lunar, bebelusul va fi cantarit si masurat, i se vor verifica stimulii vazului si auzului, dar si dezvoltarea sa psihomotorie. Indiferent de cauza vizitei la medic nu uita de carnetul de sanatate al bebelusului. Aici doctorul pediatru va trece toate observatiile identificate in urma controlului, reusind astfel sa tina o situatie scrisa a starii de sanatate a bebelusului.
Atunci cand ne referim la observarea vazului si auzului bebelusului, observarea acuitatii vizuale , totul reprezinta o datorie a ambilor parinti. Voi veti putea cel mai bine sa distingeti cat de clar vede bebelusul, cat de bine distinge culorile, cat de bine aude si, mai ales, daca intampina probleme legate de cei doi stimuli. Cu toate acestea, nu trebuie sa excludem consultul anual de specialitate. Prevenirea aparitiilor cariilor dentare sau simpla supraveghere a cavitatii sale bucale sunt tot o datorie a parintilor. Va trebui sa incerci sa iti inveti micutul sa se spele pe dinti de doua ori pe zi si chiar sa mergeti la stomatolog o data la sase luni. Totodata, daca micutul iti va spune ca se simte deranjat de vreun dintisor, incearca sa identifici problema.
Daca bebelusul prezinta una dintre simptomele de mai jos, adreseaza-te de urgenta medicului:
- Are febra mai mare de 38 grade Celsius;
- Prezinta dureri la nivelul gatului sau urechii;
- Are diaree;
- Prezinta stare de greata insotita de varsaturi;
- Are dureri de cap;
- Nu poate sa respire.
Consultul de specialitate al medicului se va concretiza, de regula, prin prescrierea unui tratament adecvat in scopul vindecarii.