Atunci cand incercam sa ne amintim cateva aspecte anatomice ale corpului uman vom putea rememora cu usurinta forma uterului – o para rasturnata, avand o lungime de 7-8 centimetri.
Interiorul peretelui uterin este captusit destul de bine de endometru – o mucoasa care permite implantarea ovulului fecundat in uter, asigurand viata embrionului inca din primele clipe. In momentul in care ovulul nu este fecundat de spermatozoidul masculin, atunci endometrul va fi eliminat luna de luna prin intermediul menstruatiei.
Pe parcursul celor noua luni uterul isi mareste considerabil volumul, ajungand sa fie de peste o mie de ori mai mare. De regula uterul este asezat imediat dupa terminarea vaginului, langa vezica urinara, pozitia numindu-se anteversa, cea mai indicata pozitie uterina, potrivit parerilor medicilor. Insa, in timpul menstruatiei, uterul isi poate schimba considerabil pozitia, dar ca urmare a ligamentelor sale destul de elastice si in acelasi timp puternice, acesta va fi impiedicat sa coboare spre vagin.
Pot exista, de asemenea, si cazuri in care pozitia uterului sa fie spre directia „in spate”, fiind cunoscuta drept retroversa. Chiar daca de cele mai multe ori, pozitia retroversa este o mostenire inca din momentul nasterii se poate intampla ca aceasta sa fie determinata si de alte cauze adiacente nasterii. O alta cauza la fel de cunoscuta si investigata de catre specialisti este sarcina – dupa prima nastere ligamentele uterului isi pierd din elasticitate, schimbandu-se astfel pozitia uterului catre spate.
Endometrioza este o afectiune destul de cunoscuta care poate determina uterul retrovers. De regula, endometrul poate trage uterul intr-o astfel de pozitie, fiind fortat sa fie inclinat catre in spate.
Chiar daca pozitia uterului este destul de diferita, aceasta nu va cauza in mod semnificativ capacitatii tale de a deveni mamica. Indiferent de modul in care este asezat, spermatozoidul va putea strabate aceasta regiune uterina pentru a intalni ovulul in vederea fecundarii. Exista pareri care considera ca o astfel de pozitie poate avea efecte negative asupra sarcinii. Este adevarat ca retroversia uterina ii poate cauza bebelusului in cazul in care acesta nu va putea sa revina la pozitia normala, asa cum a facut-o deja cavitatea uterina ca urmare a modificarilor greutatii fatului. In acest caz bebelusul va fi tinut intr-o astfel de pozitie fiind in incapacitate de a se dezvolta. Insa, cazurile sunt destul de rare.
Iar daca va ganditi ca uterul retrovers ar putea genera cateva simptome vizibile, ei bine, lucrurile stau destul de diferit. Este adevarat ca durerile din timpul menstruatiei sau cele din timpul actului sexual pot fi cauzate de retroversia uterului, insa nu trebuie sa generalizam. De aceea, este indicat ca imediat dupa inceperea vietii sexuale sau dupa prima nastere sa te prezinti la medicul specialist care iti va putea da un diagnostic destul de precis cu privire la sanatatea ta genitala.