Vaccinarea copilului reprezinta o metoda destul de eficienta prin care copilul va fi protejat in fata pericolelor imbolnavirii, fiind cel mai sigur mijloc de preventie medicala.
Lista vaccinurilor pentru copii este destul de lunga si incapatoare, fiind raportata la o serie de statistici nationale si internationale cu privire la nivelul de mortalitate infantila produs de anumite afectiuni. In cazul izbucnirii unor epidemii, lista vaccinurilor ar mai putea fi completata, considera specialistii.
Inca din primele clipe de viata copilul este vaccinat impotriva tuberculozei si hepatitei. Cele doua afectiuni sunt destul de periculoase, numarul deceselor din aceste cauze fiind destul de crescut. Cu timpul, copilul este vaccinat impotriva ROR -rujeola, oreion si rubeola – trei boli ale copilariei pe cat de obisnuite, pe atat de grave, in cazul in care acestea sunt depistate cu intarziere si netratate la timp.
Asadar, incepand cu primele zile de viata si pana in adolescenta, copilul va fi imunizat conform schemei nationale de vaccinare. Potrivit medicilor, lista vaccinurilor obligatorii, propuse de Ministerul Sanatatii ar putea fi mult mai lunga, insa costurile destul de crescute determina o limitare a numarului de vaccinuri subventionate de catre stat.
Cu alte cuvinte, vaccinurile impotriva pneumoniilor, gastroenterocolitei, rotavirusului sunt la fel de importante pentru sanatatea copilului, insa nu au putut fi subventionate de catre stat datorita bugetului destul de restrans. In cazul in care privim statisticile nationale si internationale, vom putea observa ca mai mult de 32% dintre cazurile deceselor infantile sunt generate de aceste boli.
Cu toate acestea, multi parinti nu gasesc de cuviinta sa contribuie financiar pentru a-si vaccina copilul si refuza categoric sa ii imunizeze in acest mod.
O alta dilema a parintilor consta in gradul de protectie pe care il ofera un vaccin in lupta cu boala, considerand ca exista posibilitatea ca acesta sa se poata imbolnavi. Medicii pediatri sunt de parere ca sansele ca un copil sa se imbolnaveasca dupa ce a fost imunizat sunt destul de scazute. In cazul in care totusi se confrunta cu afectiunea respectiva, sansele de recuperare sunt mult mai mari si mai rapide, viata si sanatatea nefiindu-i puse in pericol.
Temerile in fata efectelor adverse ale vaccinurilor sunt si ele la fel de crescute. Intr-adevar, pot exista situatii in care un anumit vaccin sa genereze anumite reactii adverse destul de neplacute, insa, cu ajutorul medicilor specialisti copilul va putea depasi destul de repede aceasta perioada. Dintre reactiile adverse cele mai des intalnite putem aminti febra, starea de greata, varsaturi, cefalee, diaree, somnolenta, oboseala.
Tu ti-ai vaccinat copilul?