Imediat dupa nastere, nou-nascutul va intra in schema nationala de vaccinare.
Cu toate ca exista opinii potrivit carora vaccinurile ar putea fi daunatoare pentru specia umana, tot mai multe studii au demonstrat faptul ca acestea au avut un rol important in eliminarea celor mai grave maladii ce au pus in pericol supravietuirea speciei umane.
In timpul sederii sale in maternitate, nou-nascutul va fi inclus in schema nationala de vaccinare prin efectuarea a doua vaccinuri obligatorii – BCG (impotriva tuberculozei) si antihepatic.
Potrivit specialistilor, vaccinul impotriva tuberculozei se va face intre ziua a patra si a saptea de la nastere. Vaccinul antihepatic se efectueaza in primele 24 de ore de la nastere.
Cele doua au un rol ajutator pentru sanatatea nou-nascutului, protejandu-l impotriva tuberculozei si a hepatitei B. Sansele ca micutul sa fie contaminat cu cele doua afectiuni sunt foarte mari, mai ales in primele zile de la nastere intrucat sistemul imunitar al acestuia nu este inca bine dezvoltat.
Hepatita B este o boala periculoasa care ataca ficatul nou-nascutului si poate conduce la decesul acestuia. Se transmite prin sange de la persoane infectate.
Tuberculoza este datorata bacilului Koch, fiind o boala foarte periculoasa mai ales pentru cei mici, atacand plamanii, rinichii.
Vaccinul antihepatic se administreaza intramuscular, in mai multe doze. Administrarea vaccinului BCG in maternitate tine departe pericolul imbolnavirii copilului, in aproape 80% din cazuri, pentru o perioada de pana la 15 ani, moment in care se recomanda efectuarea unei doze de rapel.