Vaccinul impotriva ROR este realizat in cadrul campaniilor scolare pentru stoparea epidemiilor de rujeola, oreion sau rubeola.
In campaniile scolare, vaccinul este inclus la copiii cu varste de sapte ani, mai exact in clasa I.
Fiind destul de daunatoare, aceste boli impotriva carora se incearca imunizarea pot deveni destul de periculoase pentru sanatatea celor mic, avand un indice de contaminare destul de ridicat. Febra de aproape 40 grade Celsius, eruptii cutanate, tuse seaca, dureri articulare, curgerea nasului – toate aduc copilul intr-o situatie destul de neplacuta, fiind un atentat la siguranta sa medicala. Nu putem exlude nici complicatiile ce pot aparea ca urmare a netratarii unor astfel de boli – de la edem cerebral, insuficienta hepatica, meningita si chiar deces – toate sunt cazul destul de posibile.
Singura modalitate de preintampinare a acestor boli este vaccinul ROR. Initial, administrarea vaccinului se va face dupa primul an de viata al copilului si se va repeta in mediul scolar, in clasa I. Vaccinul consta in injectarea dozei corespunzatoare fiecarui copil, in functie de varsta avuta.
Vaccinul a fost inclus in schema de vaccinare obligatorie, impiedicand aparitia unor epidemii, urmandu-se astfel exemplul tarilor occidentale, unde vaccinul a fost declarat obligatoriu de mai bine de 50 de ani.
Cu toate acestea, nu putini parinti sunt cei care se intreaba care este legatura dintre ROR si autism. Desi s-a ajuns la concluzia ca acest vaccin poate conduca catre o astfel de afectiune, in realitate studiile medicale au contrazis astfel de supozitii, fiind fara fundament practic.
Administrarea vaccinului se va face atunci cand copilul este perfect sanatos, nu are febra, nu tuseste sau nu este racit. De asemenea, in cazul in care manifesta vreo alergie la vreunul dintre compusii chimici ai vaccinului se va interzice administrarea sa.