Varicela, cunoscuta sub denumirea populara de varsat de vant reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni la copii. Calea de transmitere este cea aeriana, varsatul de vant fiind transmis prin stranut sau saliva, cunoscut fiind faptul ca intr-un stranut pot aparea o multitudine de picaturi infectate.
Forma de manifestare consta in eruptii cutanate, dar si prezenta unor simptome care se aseamana in cele mai multe cazuri cu rubeola, precum cefalee, febra, varsaturi, secretii nazale, conjunctivita, greata. Toate aceste simptome apar dupa 10-15 zilem timp in care se manifesta perioada de incubatie a bolii.
Eruptia de la nivelul pielii se aseamana cu eruptia rubeolei, fiind caracterizata de mici pete rosii, reliefate, care se transforma de multe ori in vezicule cu lichid, ce devine opalescent.
Aceste vezicule dureaza cateva zile, dupa care se vor transforma in cruste ce se vor desprinde, lasand urme rosii la nivelul pielii aproximativ inca 10 zile.
O atentionare speciala vine din partea medicilor intrucat ruperea veziculelor sau a crustelor va duce la aparitia cicatricilor de la nivelul pielii.
Durata varicelei sau a varsatului de vant este de maxim 21 de zile, tratamentul fiind luat doar la recomandarea medicului pediatru. Nu trebuie sa va faceti griji intrucat varsatul de vant reprezinta o boala obisnuita a copilariei, experimentata de mai toti copiii cu varste fragede, ce nu le aduce greutati la adresa sanatatii lor.
Varicela poate deveni o afectiune severa cu potential letal la copiii si adultii cu o imunitate scazuta a organismului, copiii cu varsta mica si la femeile insarcinate ce nu au parcurs etapele bolii in copilarie.
Articol realizat de Tatiana Tuţă