Sarcina aduce o multime de schimbari pentru organismul viitoarei mamici, dar parca niciuna nu este atat de evidenta si deranjanta estetic precum aparitia vergeturilor. Unele dintre noi o iau ca pe sacrificiul necesar pentru a se putea bucura de noua minune din viata lor, altele insa simt ca au pierdut ceva dintr-o pretioasa feminitate in detrimentul maternitatii.
Pielea de pe abdomen, fese si sani este cea mai sensibila la modificarile de greutate care survin in timpul sarcinii. Unele mame isi inchipuie ca vor vedea efectele pe piele abia dupa nastere, cand scaderea rapida a burtii va lasa in urma pielea in exces, lipsita de elasticitate, care va trebui sa se replieze prea brusc pe noile forme.
Dar vergeturile nu apar doar dupa nastere, ci pot aparea si in a doua jumatate a sarcinii, in luna a sasea sau a saptea, fiind vizibile initial ca niste dungulite roz sau violacee, pentru ca apoi sa devina alb sidefii. Vergeturile sunt determinate de ruperea fibrelor de colagen din piele, ce nu se poate regenera in ritmul in care creste burtica. Iar daca mama ia in greutate mai mult decat este normal, riscul de aparitie al vergeturilor creste porportional.
Iata asadar unul dintre motivele pentru care medicii recomanda ca o mama sa nu ia mai mult de 10-12 kilograme in timpul sarcinii. Desi in mod popular inca se mai crede ca nu trebuie sa ne punem frau poftelor din aceasta perioada, mancatul in exces afecteaza si sanatatea mamei, dar si aspectul fizic. Hrana sanatoasa nu trebuie sa inceteze sa ramana o prioritate.
De ce doar unele femei fac vergeturi?
Aproximativ jumatate dintre femeile insarcinate fac vergeturi in timpul sarcinii sau dupa nastere, ramand cu semne pe piele ulterior. Diferenta foarte mare de greutate intre perioada de dinaintea sarcinii si cea din sarcina este un risc, deoarece surplusul de greutate tensioneaza pielea si duce la deteriorarea structurii acesteia. De asemenea, o sarcina multipla are acelasi efect ca si ingrasarea prea rapida in sarcina.
Pe de alta parte, cercetarile au demonstrat ca riscul de a face vergeturi se mosteneste pe cale genetica, asadar daca mama ta a avut semne similare cauzate de sarcina probabilitatea ca si tu sa faci este mai ridicata. Dar cu cat mai tanara este o mamica, cu atat mai scazut e riscul ca ea sa faca vergeturi, deoarece pielea ei produce suficient colagen pentru a se regenera usor.
Preventie cu metode naturiste
Supravegeherea greutatii este strans legata de o alimentatie sanatoasa, dar alegerea alimentelor ne poate sprijini si sa avem o piele mai ferma: fructele si sucurile proaspete de fructe si legume, consumate dimineata, vor ajuta la refacerea tesuturilor. Creste consumul de antioxidanti: fructe de padure, coacaze, merisoare, mere si alte fructe rosii, morcovi, varza, tomate, portocale, cirese etc. Hidratarea ramane insa cea mai importanta, deoarece ajuta pielea sa se mentina flexibila si intinsa, asa ca bea zilnic 2 – 3 litri de apa.
Odata aparute, vergeturile poti fi tratate cu mai mult succes daca intervenim inainte ca acestea sa devina alb sidefii, ca niste cicatrici, cu ajutorul cremelor speciale pentru hidratare si a unui masaj stimulator, aplicat zilnic cu ajutorul unei lufe. Ele nu vor fi indepartate suta la suta, dar vor fi considerabil ameliorate. S-a demonstrat ca cele mai folositoare sunt cremele care contin vitamina A, E si uleiuri, dar unele mame (si medici) sunt prudente cu continutul de substante chimice. Poti folosi pentru masaj ulei natural de morcovi sau ulei din germeni de grau (se pastreaza la frigider, ca sa nu rancezeasca). Daca vergeturile sunt insotite de mancarimi, nu le scarpina, ci incearca sa indepartezi mancarimea tot prin miscari ample, de masaj. Evita expuenrea la soare, inclusiv dupa nastere, timp de aproximativ un an.
Miscare fizica
Tonusul muscular mentine fermitatea pielii si reduce riscurile de vergeturi, dar viitoarele mamici nu se simt prea in masura sa faca miscare, mai ales din luna a sasea incolo. E vorba insa de lucruri pe care le poti face fara a depune prea mult efort, precum intinderi, stretching sau inot. Este indicat sa faci miscare inca din primele luni de sarcina, pentru a iti tonifia musculatura, cu atat mai mult cu cat asta te va ajuta si in timpul nasterii.
Metode de a indeparta vergeturile dupa sarcina
Din pacate, odata cicatrizate vergeturile nu mai dispar, de aceea e important sa se intervina inca de cand apar. Nu te amagi. Cu cat trec mai multe luni de la nastere asteptand sa treaca, cu atat sansele sunt mai mici. Cea mai sigura metda ramane, orice s-ar spune, o operatie estetica. Terapia cu laser are cea mai sigura rata de success, dar este si cea mai costisitoare.
Pentru interventiile de imediat dupa nastere, un medic dermatolog este cel mai in masura sa iti recomande metoda potrivita pentru tine.