Atunci cand te regasesti in asteptarea unui copil este deosebit de important pentru tine sa arati si bine, sa simti ca nimeni si nimic nu ti-a modificat infatisarea. De aceea, machierea, mersul la coafor, dar si vopsirea parului reprezinta tehnici prin care o femeie insarcinata sa se simta in continuare frumoasa si seducatoare. Dar, daca in momentul realizarii acestor lucruri, te simti mai nelinistita este bine sa te informezi cu privire la riscurile la care iti poti expune bebelusul sau sa te abtii de la asemenea procedee pe toata durata sarcinii.
Specialistii recomanda ca macar in primul trimestru de sarcina sa se evite folosirea de vopsele pentru par intrucat poate duce la o dezvoltare nu tocmai prielnica copilului, putandu-se produce malformatii. Ulterior, pe parcursul celorlalte doua trimestre va ramane la aprecierea gravidei daca va folosi in continuare sau nu vopseaua de par si la cat timp o va aplica.
Cu toate ca inca nu au fost evidentiate cazuri de aparitie a malformatiilor fetale din cauza vopsirii parului, parerile specialistilor sunt impartite. Unii recomanda viitoarelor mamici sa nu se vopseasca pe toata durata sarcinii, altii doar pe parcursul primului trimestru, iar altii sunt dimpotriva de acord cu vopsirea parului, intrucat, spun acestia, vopseaua aplicata pe par nu contine atatea elemente chimice care sa produca malformatii fatului.
Pentru a-si mentine afirmatiile, cei din urma au realizat teste permanente pe animale, aplicandu-le pe perioada graviditatii cantitati consistente de vopsea pe blana pentru a se vedea daca vor fi sau nu afectati puii acestora. Desi expunerea animalelor la astfel de riscuri a fost mai mare, intrucat produsele chimice erau administrate in cantitati mai mari, nu s-a dovedit producerea de malformatii puilor.
Cu toate acestea, vopseaua vegetala poate fi recomandata de catre specialisti intrucat nu contine agenti chimici importanti. Dar si in acest caz avem de-a face cu aparitia in procedeul de fabricare a unor produse chimice. De cele mai multe ori vopselurile vegetale nu sunt preferate intrucat nu sunt placute tonurile coloristice.
Aplicarea vopselei de par pe suvite poate elimina riscul de aparitie a malformatiilor, intrucat vopseaua nu ia contact direct cu scalpul si ca atare nu va ajunge direct in organismul dumneavoastra.
In momentul vopsitului parului nu uitati sa aveti mainile acoperite, sa nu intrati in contact direct cu vopseaua si sa realizati acest lucru intr-o camera bine aerisita pentru a nu inspira anumiti agenti chimici daunatori bebelusului.
Asadar, riscurile vopsitului parului nu sunt bine conturate, specialistii neajungand la nici o concluzie concludenta in acest sens, de aceea, apelati la sfatul medicului care va supravegheaza pe parcursul celor 9 luni, urmandu-l cu rigurozitate.
Articol realizat de Tatiana Tuţă