[imagebrowser id=765]
Inca din prima sa zi de viata, bebelusul intra in contact cu diferite forme de sunete, de altfel, acesta le aude chiar mai devreme, din mediul intrauterin.
Pana invata sa vorbeasca, sa articuleze primele cuvinte, sunetele sunt extrem de importante pentru micut. Ascultandu-i pe altii invata cum suna cuvintele si cum sa le foloseasca intr-o propozitie.
In prima faza va descoperii insusi sunetele, pe care ulterior le va transforma in cuvinte, „mama” sau „tata” sunt primele cuvinte pe care le va rosti incepand cu varsta de 9 luni.
Pana la varsta de un an va incerca sa imite si alte cuvinte, cu toate ca, ceea ce vei auzi tu, va fi un „limbaj” de neinteles.
Cu timpul vocabularul o sa i se imbunatateasca, va trece de la pronuntarea cuvintelor la intrebari si chiar la povestioare inventate de ei.
Care este rolul tau in aceasta etapa?
Specialistii recomanda parintilor sa vorbeasca normal cu copiii lor, diminutivele, vorba pitigaiata ii poate deruta. Folosirea unui limbaj corect va avea o influenta pozitiva asupra copilului in comunicare.
De asemenea, in afara de implicarea in conversatii zilnice este extrem de important sa i se citeasca copilului.
Pe langa faptul ca acesta isi va imbogatii vocabularul, va invata sa vorbeasca corect din punct de vedere gramatical si, mai mult, avand in vedere ca ilustratiile impanzesc cartile de copii acestia ii vor putea asocia unui cuvant o imagine.
De asemenea, il poti invata semne simple pe care sa le poata face cu ajutorul mainilor, pana va ajunge sa stapaneasca cuvintele, acest mod va fi foarte practic in comunicarea cu copilul tau.
La ce trebuie sa fii atent?
Tu, in calitate de parinte, esti singurul care poate „masura” evolutia copilului. Daca pana la varsta de 2 ani intentia sa de conversatie se manifesta cu raritate, nu reactioneaza cand il strigi pe nume sau pare pur si simplu complet dezinteresat de vorbit ar fi bine sa mergi cu el la un specialist. Este posibil ca acesta sa aiba o problema cu vorbitul, auzul sau o problema de dezvoltare.
Daca pana la varsta de 3 ani nu poate pronunta vocalele sau le utilizeaza cu precadere pe acestea, evitand consoanele, probabil vei avea nevoie de un logoped.
Evitarea contactului vizual, dificultati in numirea unor obiecte simple sau lipsa propozitiilor scurte formate din 2, 3 cuvinte sunt semne de ingrijorare.
Este normal ca cei mici sa mai aiba anumite „blocaje” de vorbire, mai ales atunci cand isi dezvolta cu rapiditate abilitatile de exprimare. De multe ori copilul va fi atat de entuziasmat incat cu greu isi va gasi cuvintele pentru a se putea exprima corect.
Dar, daca acest „blocaj” persista sau se inrautatesti, depune un efort mare care se va vedea in primul rand pe fata, prin grimase, atunci trebuie musai sa iei legatura cu un specialist.
In timp vocabularul o sa i se imbogateasca intr-atat incat uneori iti vei aminti cu nostalgie de momentele in care nu deprinsese vorbitul. 🙂
Insa, cu siguranta va fi placut si amuzant sa-l auzi vorbind.
sursa foto: preemieprintsinfopage.blogspot.com si hudsonphoto.com