Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea, considerandu-l un beneficiu major pentru sanatatea copilului. Asa se intampla ca, gratie avantajelor laptelui matern, OMS impreuna cu UNICEF au transformat ziua de 01 august in Ziua Internationala a Alaptarii.
Ziua Internationala a Alaptarii a fost sarbatorita pentru prima data pe continentul european in anul 1992. Franta, Marea Britanie, Spania, dar si China – una dintre tarile asiatice cele mai renumite, au constientizat avantajele pe care le ofera alaptarea bebelusului la san inca din primele clipe de viata.
In aceasta perioada, Organizatia Mondiala a Sanatatii, precum si UNICEF incearca sa popularizeze avantajele alaptarii, educand viitoarele mamici asupra beneficiilor pe care le ofera laptele matern pentru sanatatea bebelusului.
Fiind cel mai pretios dar pe care il poate oferi mama bebelusului, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea bebelusului pana la varsta de sase luni, fiind continuata in paralel cu alimentatia diversificata pana la varsta de doi anisori sau chiar mai mult.
Chiar daca procentul mamelor care isi alapteaza bebelusul in tarile nordice este destul de crescut, depasind 80%, in Romania doar 30% dintre proaspetele mamici isi alapteaza bebelusul in prima luna de viata si mai putin de jumatate dintre acestea continua alaptarea pe parcursul celor sase luni minim recomandate. Studiul a fost efectuat in anul 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu UNICEF si Ministerul Sanatatii, demonstrand faptul ca procentul de 12,6% al mamelor care isi alapteaza bebelusul la san este printre cele mai mici din lume.
Alaptarea bebelusului protejeaza bebelusul impotriva infectiilor periculoase, creandu-i un numar insemnat de anticorpi, ii intareste imunitatea si previne mortalitatea infantila. In plus, laptele matern este bogat in vitamine si minerale sanatoase, contribuind la dezvoltarea corecta a bebelusului.