Nașterea bebelușului este motiv de sărbătoare. Familia și pritenii se bucură alături de părinții micuțului și totul este minunat, emoțiile sunt mari, în jur se împart numai zâmbete, sărutări și îmbrățișări. Încep să sune telefoanele, încep să curgă mesajele cu felicitări pentru nașterea celui mic, insă toate cuvintele nu reușesc să exprime și să descrie fericirea mamei de a-și ține copilul în brațe, sau bucuria imensă a celor doi adulți – aceea că au devenit părinți.
Bunicii sunt și ei fericiți că au un nepoțel, nu mai știu ce să facă și ce sfaturi să dea părinților din experiența lor. Ei sunt emoționați de nașterea micuțului și devin nostalgici de multe ori, își amintesc de momentele fericite când aveau și ei copii mici. Sunt preocupați de micuț, își doresc să nu-i lipsească nimic, iar dragostea lor este atât de mare încât uneori o depășește pe aceea pentru proprii lor copii. Ei spun povești amintindu-și evenimentele din viața lor, din copilăria copiilor lor, sau chiar de momentele când ei erau copii mici, și își dau seama de trecerea rapidă a anilor, de importanța clipelor trăite în familie, alături de cei dragi pe care îi iubesc.
Încă din primele zile de viață, bebelușul începe marea ,,aventurăˮ a ființei sale în această lume. El descoperă mediul său familial – pe care îl percepe ca fiind un cumul de structuri afective și senzoriale – ce îl ajută să interacționeze și să-și descopere încet propria identitate. Mama este prima care îl ține în brațe, este ființa cea mai dragă care se ocupă și de alăptarea lui. Cu ea se obișnuiește prima dată, îi simte cădura, îi recunoaște mirosul și vocea.
Când începe să vadă perfect se bucură și de surâsul și figura acesteia și nu doar de tonalitatea blândă a vocii ei. Tatăl este și el o persoană foarte importantă pentru bebeluș, și el trebuie să facă parte din această relație funcțională mamă și bebeluș, relația trebuie să devină mamă-bebeluș și tată. În unele familii tatăl este acela care se ocupă mai mult de bebeluș, și poate acest lucru a devenit chiar destul de frecvent în ziua de azi și chiar la modă.
Totuși un lucru trebuie înțeles, faptul că mama este mamă, iar tatăl nu este a doua mamă. Potrivit specialiștilor pediatri sau psihanaliști, mama este o persoană care trebuie să facă parte în principal din viața unui nou-născut, ea este aceea care trebuie să se îngrijească în special de bebeluș, de dezvoltarea fizică și psihică a acestuia.
Un alt moment emoționant este botezul bebelușului. Botezul este de fapt unul dintre cele mai interesante evenimente din viața bebelușului. Pentru Botez se fac pregătiri de către părinți dar și de către nași. Aceștia din urmă sunt părinții spirituali ai copilului și deci au un rol important în viața lui. Alegerea nașilor de botez nu se face oricum, ei trebuie să fie prieteni apropiați de familia bebelușului sau chiar pot fi aleși din rândul rudelor.
Nașii trebuie să facă și ei parte din viața copilului, să-l ajute atunci când au posibilitatea, dar mai ales atunci când acesta are nevoie. Când se aleg nașii nu trebuie să se țină cont de situația lor financiară (cam așa se procedează în ziua de azi, totul se rezumă la bani), mai important este ca ei să fie oameni cu suflet bun, credincioși, pentru că se spune că vor fi călăuzitorii spirituali ai copilului.
Nașii trebuie să se ocupe de trusoul de botez al bebelușului. Acesta va cuprinde mai multe lucruri care se folosesc de obicei la Botez:
- Nu trebuie să lipsească pânza albă numită crijmă care reprezintă haina neprihănită ce trebuie îmbrăcată de fiecare creștin după ce a fost spălat de rele prin apa sfântă și Taina Sfântului Botez.
- De asemenea este necesar un prosop pentru a șterge bebelușul când este scos de preot din cristelniță, din vasul din metal în care este botezat.
- Un scutec, o fașă de un metru și o păturică.
- Hainuțe diferite în care bebelușul va fi îmbrăcat. Aici pot fi alese diferite tipuri de articole de îmbrăcăminte pentru bebeluși: body, salopetă, chiloți și bluziță, pantaloni și hainuțe mai groase.
De hăinuțele bebelușului pentru botez se pot ocupa și părinții. De obicei mama este aceea care decide cum este mai potrivit să fie îmbrăcat micuțul ei. Bebelușul poate fi îmbrăcat în funcție de gustul și dorințele părinților, în costumaș elegant de botez și chiar într-un costum tradițional. Un astfel de costum popular botez pentru băieți se poate achiziționa de pe Internet, din magazinele online cu haine de botez, cu accesorii pentru botez și alte lucruri sau cadouri personalizate pentru bebeluși.